ΑΛΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ!

By Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2008

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χατζηγάκης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση όπου αναφέρει τα ονόματα των ανακριτών που έχουν οριστεί για διάφορες "μεγάλες υποθέσεις των τελευταίων μηνών". Για τα πρόσφατα σκάνδαλα δηλαδή. Στόχος του ήταν να αποδείξει οτι το ΠΑΣΟΚ έχει άδικο όταν υποστηρίζει οτι οι ίδιοι δικαστές αναλαμβάνουν μεγάλες υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον.

Η ευκαρία, ωστόσο, είναι καλή για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των σκανδάλων που επισημαίνει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του:
.
1. Στην υπόθεση των Πακιστανών: Τακτικός Ανακριτής αρχικά ορίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών ο κ. Γεώργιος Ορφανίδης, Πρωτοδίκης, και συνεχίζει την περαιτέρω ανάκριση η κ. Δέσποινα Σταθοπούλου, Πρωτοδίκης.
Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες Πακιστανών μεταναστών που είχαν καταγγείλει ότι «τους είχαν απαγάγει και ανακρίνει μέλη των μυστικών υπηρεσιών». Με δημοσιεύματα σε εφημερίδες καταγγέλθηκε η εμπλοκή ελληνικών αλλά και βρεττανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.
.
2. Στην υπόθεση των Υποκλοπών: Ο Ειδικός Ανακριτής Εφέτης κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος ορίστηκε μετά από ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας των Εφετών.
.
Εμπειρο και καταρτισμένο θεωρούν τον ειδικό εφέτη ανακριτή Παναγιώτη Πετρόπουλο οι συνάδελφοί του, ο οποίος από τον Ιούνιο του 1999 έχει προαχθεί στον βαθμό που κατέχει σήμερα. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η νομική του αρτιότητα του έδωσε τη δυνατότητα να διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Τη διετία 2002-2003 ήταν ένας από τους δύο ανακριτές που συνέδραμαν στο έργο του κ. Λ. Ζερβομπεάκου, όταν ο τελευταίος διεξήγε τις ανακρίσεις για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17N. Ως 9ος ειδικός ανακριτής χειρίστηκε μεγάλες και σοβαρές ποινικές υποθέσεις, ενώ ανώτατοι εισαγγελείς τόνιζαν ότι λόγω του χαρακτήρα του θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να φθάσει την υπόθεση σύντομα στο τέλος της. (πηγή: BHMA).
Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon, Γιώργος Κορωνιάς, ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα. Το κύκλωμα παρακολουθούσε περίπου 100 τηλέφωνα μέσω 14-16 καρτοκινητών "τηλεφώνων-σκιών", τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Τα τηλέφωνα ανήκαν σε υπουργούς, αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό! Η Vodafone απομόνωσε τελικά το λογισμικό, μέσω του οποίου οι άγνωστοι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα.
Το παζλ συμπληρώνει η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, με υπόνοιες...
.
3. Στην υπόθεση Βαρθολομαίου: Ανακρίτρια ορίστηκε η κ. Παρασκευή Γρίβα, Πρωτοδίκης.
Ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Βαρθολομαίος πέφτει νεκρός στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας της οδού Λυκάβου. Όταν φτάνει το ΕΚΑΒ είναι ήδη νεκρός. Ο δράστης είναι ο σύζυγος της γυναίκας που επισκέφθηκε ο Βαρθολομαίος αργά το απόγευμα της Παρασκευής Θωμαής Βρακατσέλη, κατώτερης υπαλλήλου του ΙΚΑ και υφισταμένης του νεκρού Διοικητή, Δημήτρης.
Οι ιατροδικαστές κλίνουν προς την εκδοχή ότι ο θάνατος του Γιάννη Βαρθολομαίου οφείλεται σε συνδυασμό αιτιών, και ειδικότερα, οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εξελίχθηκαν σε θανατηφόρες λόγω της στεφανιαίας νόσου.
.
Ο θάνατος του διοικητή του ΙΚΑ έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα του ασφαλιστικού ιδρύματος. Οι υποψίες που υπάρχουν για χάος στους διαγωνισμούς περί των προμηθειών, οι φήμες για μίζες και διαφθορά των αρμοδίων υπαλλήλων οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με παράγοντες του Δημοσίου λυμαίνονται προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους.
.
4. Στην υπόθεση των Ομολόγων: Ειδικός Εφέτης Ανακριτής ορίστηκε ο κ. Γεώργιος Λέκκας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών. Ο κ. Λέκκας ήταν ο πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου που αθώωσε την πρώην διοίκηση της ΔΕΚΑ λόγω παραγραφής! Η ανάκριση για το θέμα των ομολόγων δεν αποκλείεται να διαρκέσει ...χρόνια!
.
Επί μία τριετία 24 ταμεία επένδυσαν σε σύνθετα ομόλογα συνολικά κεφάλαια ύψους 1,26 δισ. ευρώ. Από τα λεφτά αυτά, 777,4 εκατ. ευρώ (2,5% των διαθεσίμων των ταμείων) αφορούν σύνθετα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα σύνθετα ομόλογα τραπεζών.Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν με απόφαση των διοικήσεών τους το 23% των διαθεσίμων τους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό επενδύεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά περίπτωση υπέρβαση του ποσού αυτού σε επενδύσεις επιτρέπεται μόνο ύστερα από κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομίας και Απασχόλησης) την οποία συνυπογράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
.
Τι είναι τα δομημένα ομόλογα; Πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα τελευταίας κοπής, που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών, χαμηλού ρίσκου αλλά και χαμηλών αποδόσεων ομολόγων, με αυτά των παραγώγων, που είναι εξαιρετικά περίπλοκα προϊόντα υψηλού ρίσκου που όμως συνοδεύονται από την πιθανότητα υψηλότερων αποδόσεων. Τα ομόλογα που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εγγυημένη επιστροφή κεφαλαίου στη λήξη τους, όχι όμως και εγγυημένες αποδόσεις. Η απόδοση όλων των σύνθετων ομολόγων συνδέεται με κάποιον δείκτη (εξ ου και η ομοιότητά τους με τα παράγωγα), όπως η πορεία των επιτοκίων, οι τιμές των χρηματιστηρίων ή η τιμή μιας πρώτης ύλης. Εάν ο επενδυτής πέσει μέσα στις προβλέψεις του, κερδίζει, εάν όχι, χάνει. Τα ομόλογα που αγόρασαν τα ταμεία έχουν αποδόσεις που εξαρτώνται από τις μελλοντικές εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων.
.
Οι προμήθειες ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που έβγαλαν οι μεσάζοντες από την αγορά δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το ΤΕΑΔΥ (με πρόεδρο τον Αγάιο Σημαιοφορίδη) ήταν η υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το ταμείο αγόρασε το ομόλογο την 1η Αυγούστου 2006 με καπέλο 7% από την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία από την περασμένη εβδομάδα έχει χάσει την άδεια λειτουργίας της με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ταξίδι του ομόλογου ξεκίνησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που το εξέδωσε, πέρασε αρχικά στα χέρια της JP Morgan, στη συνέχεια αγοράστηκε από την εταιρεία North Asset Management του Γ. Παπαμαρκάκη και προτού φτάσει στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και από εκεί στο ΤΕΑΔΥ έκανε μία στάση στη Hypo Vereinsbank. Περίεργη φαντάζει και η πρεμούρα 14 ταμείων να αγοράσουν μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών τον Ιούλιο του 2005 δομημένα ομόλογα, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Απασχόλησης ενέκρινε αίτημα του ΤΑΠ-ΟΤΕ να αγοράσει ένα σύνθετο προϊόν από τα αποθεματικά του κλάδου υγείας, ύψους 25 εκατ. ευρώ. (πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).
.
Η παραγγελία προς τον ανακριτή είναι να στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τη διάπραξη των εγκλημάτων (in rem) και όχι σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (in personam). Τα κακουργήματα για τα οποία ασκείται δίωξη είναι απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), φοροδιαφυγή, απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, υπόθαλψη εγκληματία σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.
.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες Γιώργος Ζορμπάς διενεργεί έρευνα για το θέμα. Οταν ξέσπασε η υπόθεση των ομολόγων, η έρευνα, που διενεργείτο παράλληλα με αυτή της Δικαιοσύνης, παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως «δικλίδα ασφαλείας» για τη διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους. Διαρροές προς αυτή την κατεύθυνση γίνονταν την περίοδο εκείνη και από μέλη της κυβέρνησης, που –ας σημειωθεί– ίδρυσε τη συγκεκριμένη Αρχή, επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε ο κ. Ζορμπάς. Η συνέχεια είναι εντελώς διαφορετική. Το πόρισμα Ζορμπά απαξιώνεται ως μη "σύννομο" και μπαίνει στο αρχείο χωρίς να αποτελεί μέρος της ανακριτικού υλικού.
.
Σήμερα, παρά τα πρόστιμα ύψους 5 δις € (!) η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει! Από την άλλη, κατόπιν της γενικής κατακραυγής, η JP Morgan έχει επιστρέχει τα χρήματα στα Ταμεία...
.
5. Στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ ανακριτής ορίστηκε ο Πρωτοδίκης κ. Γεώργιος Ανδρεάδης.
Οι κατηγορούμενοι Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, έμπορος σιτηρών, καλούνται να λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες της εκβίασης και δωροδοκίας που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους ύστερα από καταγγελία της ΜΕΒΓΑΛ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι της ζήτησαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η λεγόμενη και υπόθεση των κουμπάρων θα εκδικαστεί τελικά στις 3 Μαρτίου 2008.
.
6. Τέλος, στην υπόθεση Ζαχόπουλου-Τσέκου: Ανακριτής ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, Πρωτοδίκης, και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτης Αθανασίου.

You Might Also Like

2 σχόλια